1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Ege Üniversitesine konuk oldu

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Ege Üniversitesine konuk oldu

featured
turk-patent-ve-marka-kurumu-baskani-prof-dr-m-zeki-durak-ege-universitesine-konuk-oldu.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Üniversitesine konuk olan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, düzenlenen etkinlikte, akademisyen ve öğrencilerle bir araya geldi. EÜ Fen Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferans öncesi Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. M. Zeki Durak’ı makamında ağırladı.

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde Türk Patent ve Marka Kurumu koordinasyonunda “Patent-Faydalı Model Belge Takdim Töreni” gerçekleştirildi. Programda, patent ve faydalı model tescili alan akademisyenlere teşekkür belgeleri, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi.

Etkinliğin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bugün burada, Türk Patent ve Marka Kurumu Koordinasyonunda Tam Akredite Öğrenci Odaklı Sağlık Temalı Araştırma Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen Patent-Faydalı Model Belge Takdim Töreni nedeniyle bir aradayız. Üniversiteler artık yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetleriyle değil; aynı zamanda teknolojik gelişmelerin, ekonomik kalkınmanın ve toplumsal refahın öncüsü olmakla da yükümlüdür. Bu bağlamda patentler ve faydalı modeller, üniversitelerimizin bilgi birikimini koruma altına alan ve aynı zamanda katma değere dönüştüren çok kıymetli araçlardır. Ege Üniversitesi olarak, son yıllarda Ar-Ge ve inovasyon alanında büyük bir atılım içerisindeyiz. Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (EBİLTEM), bu sürecin hem rehberi hem de destekçisi olarak çok önemli bir rol oynamaktadır. Bugün ulaştığımız başarılar, sistematik bir stratejinin ve kurum içi uyumun bir göstergesidir” diye konuştu.

“Bilimsel bilgiyi ekonomik değere dönüştürüyoruz”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 2010-2024 yıllarını kapsayan raporuna göre üniversitemiz, devlet üniversiteleri arasında 495 patent başvurusu ile üçüncü sırada yer almakta, 109 tescil belgesiyle ise dördüncü sıradadır. Bu tablo, araştırma üniversitesi kimliğimizin fikri mülkiyet performansına güçlü şekilde yansıdığını göstermektedir. 2017 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz 263 patent ve faydalı model başvurusunun 124’ünün tescillenmesi, bizlere sadece bir sayıdan ibaret bir başarıyı değil, aynı zamanda bilgi üretiminin ticarileşmeye doğru giden yolculuğundaki kararlılığımızı göstermektedir. Üniversitemiz bu süreçte sadece bilimsel çıktılar üretmekle kalmamakta, aynı zamanda bunların ekonomik değere dönüştürülmesi yönünde de somut adımlar atmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz 19 lisanslama ve devir sözleşmesiyle tüm üniversiteler arasında ticarileşme sözleşme sayısında ikinci sıraya yükselmiş bulunmaktayız” dedi.

Ege Üniversitesinin sadece ulusal alanda değil uluslararası platformlarda da başarısını ileriye taşıdığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ulusal başarılarımızın yanı sıra, PCT, EPO ve US Patent gibi uluslararası platformlarda da sesimizi duyurmuş olmamız; bilgi üretimimizin evrensel ölçekte karşılık bulduğunu göstermektedir. Bugün itibarıyla üniversitemizin ulusal ve uluslararası tescile sahip, lisanslanmış ve ticarileşmiş 31 patenti mevcuttur. Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında geliştirilen 8 patent ise bu sinerjinin ne kadar etkili olduğunun bir başka göstergesidir. Akademisyenlerimizin ortaya koyduğu yaratıcı düşünceler, geleceğin teknolojilerinin temelini oluşturmaktadır. Ege Üniversitesi olarak bu çabanın arkasında durmaya, bilgi üretimini küresel rekabet gücüne dönüştürmeye ve ülkemizin stratejik kalkınma hedeflerine katkı sunmaya devam edeceğiz. Bugün burada, ödül ve belgelerini alacak tüm akademisyenlerimizi gönülden kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu.

“Topluma katkı sağlama sorumluluğu taşıdığına inanıyorum”

Törende yaptığı sunumda, patent ve faydalı model başvurularının akademik bilgiyi ekonomik değere dönüştürmedeki rolüne vurgu yapan Prof. Dr. M. Zeki Durak, “Üniversitelerin, bilimsel üretimden yenilikçi düşünceye kadar birçok alanda topluma katkı sağlama sorumluluğu taşıdığına inanıyorum. Türk Patent ve Marka Kurumu olarak, bu sorumluluğu üstlenmiş akademik dünyamızla birlikte, fikirlerin tescillenmesi ve korunması noktasında iş birliğimizi her zaman güçlendirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

         Prof. Dr. M. Zeki Durak, “Araştırmaların, yalnızca akademik çevrelerde kalması yeterli değildir. Bir buluş ya da keşif, doğru bir şekilde tescil edilip patentle korunmadığı sürece, zaman içinde kaybolabilir ya da başkaları tarafından kullanılabilir. Patent, bilimsel keşiflerin fikri mülkiyetini korur, aynı zamanda bu keşiflerin toplum için daha geniş bir etki alanı yaratmasını sağlar. Türk Patent ve Marka Kurumu olarak, bilim insanlarımızın buluşlarının korunması ve araştırmalarının kalıcı hale gelmesi için yanlarında olmaya devam ediyoruz. Bilimsel çalışmalardan elde edilen bulguların patentle tescillenmesi, yalnızca akademik dünyada değil, toplumda da farkındalık oluşturur ve bilimsel ilerlemeye katkı sağlar” dedi.

EÜ ile TÜRKSMD arasında iş birliği protokolü imzalandı

Program kapsamında Ege Üniversitesi ile TÜRKPATENT iştiraki TÜRKSMD – Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. arasında, sınai mülkiyet hakları başta olmak üzere; patent, marka ve faydalı model gibi birçok alanda hayata geçirilecek uygulamalara ilişkin iş birliği protokolünü imzalandı. Protokol, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, TÜRKSMD Genel Müdürü Sacide Kasapoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. İmza töreninde kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversite-Sanayi İş Birliği modelimiz kapsamında; TÜRKSMD hizmetleriyle projelerimizin fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması, doğru şekilde tescillenmesi ve bu haklardan doğan değerlerin etkin biçimde yönetilmesi süreçlerinde, üniversitemizin akademik birikimiyle ülkemizin fikri mülkiyet ekosistemine katkı sunacağız. İmzalanan iş birliği protokolünün hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Ege Üniversitesine konuk oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Menik Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Follow Us